Zelfredzaam Zeemanschap

zeflstuur boot mbv. stuurschoot

De 'geïntegreerde' boordcomputer en de GPS hebben het zeilen op zee veiliger en gemakkelijker gemaakt. Kort door de bocht: voer je waypoint in en de electro-techniek vaart je er naar toe. Ideaal toch? Inderdaad maar... pas op.

Mocht de electronica uitvallen dan heeft de schipper, alleen op zee zonder hulp nabij, een probleem. 'What now Skipper?'

Er is dan behoefte aan 'do-it-yourself-back-up', liefst met een hoog 'KISS'-gehalte (Keep It Simple, Save). Die back-up is er en heet: ’Klassiek Zelfredzaam Zeemanschap’. Modern high-tech e-Zeemanschap
: accuraat, snel en gemakkelijk maar door haar ‘black-box’ karakter en afhankelijkheid van voltage kwetsbaar en op zee meestal niet te repareren. Eén kop koffie over de geïntegreerde boordcomputer is voldoende om het systeem te laten uitvallen. Laag KISS-gehalte.


Klassiek  low-tech Zelfredzaam Zeemanschap: minder accuraat en minder direct maar begrijpelijk en onafhankelijk van voltage. Werkt altijd. Hoog KISS-gehalte. 

Modern- en Klassiek Zeemanschap zijn complementair. Ze vullen elkaar aan op ieders zwakke kant. 


En
... los van deze praktische overwegingen; Klassiek Zeemanschap geeft inzicht in de echte, niet-virtuele  wereld rondom de boot. Je werkt met de natuurlijke logica rondom de boot. Je integreert.

En... na de voltooiing van de oversteek ervaart je de blijvende voldoening dat je met eigen kennis en inzicht, 'op eigen kracht', de oversteek volbracht hebt. 'Selfsufficient seamanship will satisfy your soul'.